Skyss-automater til besvær

Foto: Alasdair McLellan - lisens CC by- SA30

Det er ikke mulig å kjøpe billett med Skyss` kontantkort når man har en hånd opptatt med å holde et barn, handlepose eller noe annet. En hånd bør nemlig holde Skyss- kortet, og den andre hånden må trykke på skjermen. Tar man Skyss-kortet bort bare et sekund før man er på betalingsskjermen, så går skjermen tilbake til startposisjonen. Av Mardoeke Boekraad.

Det neste problemet er verre:  Har observert en del fortvilte folk. Hvis man har to hånd på automaten og trykker seg fram til betalingsskjermen, og holder kortet som etterspurt på magnetstedet, så skjeer det i ca. 10 sekund ingenting. Så springer skjermen tilbake uten at man får billettene. Man bør faktisk løfte kortet et lite pust lang unna fra kontakten, ikke for lenge, og så hører man ‘klikk’ og få betalt.
Det nye skjermbilde er vel heller ikke utprøvd grundig nok, og brukbart informasjon fra Skyss er som vanlig fraværende. En pensjonist fortvilte i går, når hun ikke fikk billett- hun kjøpte og kjøpte flere honnørbilletter, og forstod ikke at de var allerede registrert på kontantkortet- papirbillett var avskaffet. Og når et kjøp ikke fungerte, fikk hun likevel et ‘kjøp vellykket’ budskap fra skjermet. Hun spurte meg om hjelp. Når jeg sa at jeg skulle skrive leserinnlegg, sa hun bare at ‘det er mange som har gjort. Såpass resignert er altså Skyss-kundene. En raskt transportmiddel på skinner som T-Banen i Oslo, RER i Paris eller S-Bahn i Berlin, ja jeg tenker på togforbindelsen som bringer en en rundt fra Åsane til Sentrum , og til Fyllingsdalen og Flesland, finns ikke og møter liten interesse fra politikerne. Det mangler grunnleggende informasjon, som oversiktsplaner over det kollektive transportsystemet og real timeinformasjon på sentrale holdeplasser.
Bergen har en annenrangs kollektivsystem, som i tillegg er lite brukervennlig. Bilen har fortsatt status som hellig ku. Spesielt tilreisende og turister har det vanskelig å finne frem. Bybanen er bare en forsmak av hvor bra det kan bli – hvis det er politisk vilje.

Mardoeke Boekraad
Miljøpartiet de Grønne