Fotocredit:

MDG vil ha en stillere og mer fredelig by

Onsdag fremla MDG forslag om pilotprosjekt for støykameraer, og MDGs representanter engasjerte seg i saker om bosetting av flyktninger, mindre sprøyter i gatene, handlingsplan for gange og ny forvaltningsplan for Bryggen. Les mer om sakene her!

28. februar 2022

MDG foreslår pilotprosjekt for støykameraer

MDGs representant Paul Johannessen fremmet i bystyret en interpellasjon om å få til et pilotprosjekt for støykameraer i Bergen. Statens vegvesen har varslet at de vil vurdere tiltaket, og MDG ønsker at Bergen skal bli en pilot for kameraene, som kan fange opp bråkete biler som lager støy over anbefalt lydnivå. Over 40% av bergensere lever med støynivå over grenseverdiene, og det er på tide å få bukt med ulyden i byen!

 

Paul sa blant annet dette da han la frem forslaget:
«Det er en form for bråk som begynner om våren og fortsetter gjennom hele sommeren – det er støyen av motorsykler, særlig de med et eksosanlegg som har blitt mekket på, nemlig for å lage mer bråk. I området der jeg bor i Sandviken hadde slike støykameraer gjort at store deler av støyforurensingen forebygges.»

 

MDG fremmet følgende forslag til vedtak:

Bystyret ber byrådet ta kontakt med statlige myndigheter for å vurdere muligheten for å teste ut støykamera som et pilotprosjekt i Bergen, i forbindelse med Statens Vegvesens rullering av Handlingsplan mot støy Region Vest. Det er en forutsetning at piloten finansieres innenfor vegvesenets rammer, og at tiltaket er forenlig med personvernhensyn.

 

Forslaget fikk dessverre ikke flertall, men vi jobber videre for en stillere og mer fredelig Bergen by!

Kan være et bilde av 2 personer, folk som står, utendørs og tekst som sier 'BA BERGENSAVISEN ANN + Se video: Tar bråkete rånere til bystyret:- Det er som det rister i huset når de durer forbi'

 

Bosetting av flyktninger

Bystyret behandler årlig en rapport om kommunens bosetting av flyktninger. Debatten bestod blant annet av å belyse de kritiske flyktningsituasjonene i Hellas, Afghanistan og i Ukraina. Mangfoldsbyråd Katrine Nødtvedt har vært tydelig på at Bergen har hjerterom og står klare til å ta imot flere flyktninger.

 

MDGs representant Miriam Akkouche tok ordet om Bergens og Norges ansvar:

«Det globale fellesskapet må hjelpe til med å bosette flyktninger og man kan altså ikke bare “hjelpe i nærområdet”, et ressurssterkt land som Norge bør være sitt internasjonale ansvar bevisst.»

Kan være et bilde av tekst

 

Tiltak for å redusere forekomst av sprøyter i gatene

Bystyret har bestilt en sak med tiltak for å unngå sprøytespisser i gatene. Det er viktig at brukerutstyr ikke kommer på avveie i Bergen, og vi må spesielt skåne barn og unge. MDGs representant Christine Ødegaard fremmet på vegne av byrådspartiene et forslag om å få til et forskningsprosjekt i Bergen basert på erfaringer fra Oslo, med innhenting av analyser fra innholdet i brukerutstyret når dette leveres inn, slik at vi får mer informasjon om hvilke typer stoffer som dukker opp:

Bystyret ber byrådet gå i dialog med Folkehelseinstituttet og relevante fagmiljø for om mulig utvide det omtalte pilotprosjektet til å også omfatte Bergen. Målet skal være å kunne analysere innholdet i innsamlet brukerutstyr for å overvåke og bedre kunnskapen om hvilke stoffer og stoffblandinger som injiseres, og slik overvåke trender der nye og farligere narkotiske stoffer dukker opp på markedet.

 

Gåbyen Bergen

Bystyret behandlet handlingsplan for gange onsdag, en plan som skal gjøre det enklere for gående å komme seg rundt i byen vår. At flere går, sykler eller tar kollektiv er ikke bare med på å kutte utslipp og bevare natur, men er også bra for folkehelsen!

 

MDGs Paul Johannessen sa følgende om planen fra talerstolen:

«Som en som har vokst opp i en storby med nærmere 5 millioner innbyggere, var det noe med Bergen som jeg likte så godt, det var nemlig hvor lett det var å komme seg rundt i sentrum til fots. Men, over tid har jeg skjønt hvor spredt byen er ift. populasjonen, og fått se hvordan ikke alle bydelene har tatt med den samme tankegangen om det å planlegge etter gåavstand.»

 

Forvaltningsplan for Bryggen

En ny forvaltningsplan for Bryggen skal sørge for at vi bevarer og forvalter verdensarvstedet vårt med omhu, gjennom vern og bruk. Det skal blant annet dannes en buffersone rundt Bryggen, hvor det vil være høyere terskel og strengere regler for å gjennomføre tiltak innenfor sonen. Slik tar vi vare på Bryggen vår i flere hundre år til!

 

Nestleder i MDGs bystyregruppe Mona Høgli tok ordet om bybanen over Bryggen i denne anledning:

«Det beste vern er gjennom bruk. Å ha en bybanetrase som bringer reisende nærmere Bryggen og de cafeene og butikkene som er der, det er bra. Vi ønsker jo at flere bergensere skal oppdage Bryggen som noe mer enn en turistattraksjon de tar med tilreisende slektninger til en gang i året.»

 

For flere saker fra bystyret kan du se denne siden fra kommunens nettside.

Har du spørsmål til bystyregruppen om saker eller stemmegivningen under bystyremøtet? Ta kontakt med oss her: bystyregruppen@bergenmdg.no