Fotocredit:

MDG fremmet 16 forslag for en grønnere by!

Her kan du lese om sakene som bystyret behandlet 3. mai.

4. mai 2023

MDG foreslår sykkelgodtgjørelse!

I dag får man kjøregodtgjørelse for å bruke bil eller moped i jobben, men ikke for sykkel. Derfor foreslo MDG at man skal få godtgjørelse for å bruke sykkel på tjenestereiser i jobben, men også for pendling til og fra jobb. Vi mener også at satsen for godtgjørelsen bør være høyere for sykkel enn for bil, fordi det er bra for miljø og folkehelsen!

 

«Skal vi nå målet om 10 prosent sykkelandel i Bergen i 2030 er det ikke nok å bare tilrettelegge med god infrastruktur, vi må også få en god sykkelkultur», sa forslagsstiller Eline Aresdatter Haakestad fra talerstolen.

 

Bedre rettsvern for mennesker som selger sex

Bystyret behandlet høringsuttalelsen om det strafferettslige vernet av den seksuelle selvbestemmelsesretten. MDG er glad for at bystyret gikk inn for “bare ja er ja-modellen”, og jobber videre for en nasjonal samtykkelov. I tillegg fremmet MDG forslag om å evaluere sexkjøpsloven, som i dag gir et svakt rettsvern for mennesker som velger å selge sex, eller som blir utnyttet av dagens lovverk.

 

Bystyrerepresentant Eline Aresdatter Haakestad sa følgende fra talerstolen:

“Sexarbeidere i Norge utsettes for alvorlige brudd på menneskerettighetene. De må leve med vold og overgrep, og opplever diskriminering og marginalisering. Menneskerettighetsbrudd mot personer som selger sex i Norge blir forsterket av, og i noen tilfeller direkte forårsaket av, det juridiske rammeverket rundt sexarbeidere og sexarbeid i Norge.

Å fjerne forbudet mot kjøp av sex betyr ikke at sexarbeidere automatisk får det bedre. Men vi bør gjøre det vi kan for på sikt å sikre en sårbar gruppe rettigheter knyttet til trygd og pensjon, de samme rettighetene som alle andre arbeidstakere.”

 

Høring av “Mer av alt – raskere”

Regjeringens plan for raskere og mer energiforsyning tar i for liten grad innover seg de miljø- og naturmessige konsekvensene av for mye kraftutbygging. Derfor fremmet MDG vår egen høringsuttalelse til saken, som la vekt på viktigheten av energieffektivisering og naturhensyn og hensynet til urfolk i utbyggingen av mer fornybar kraft.

 

En bærekraftig utvikling må innfri både ambisiøse klimakuttmålsetninger og bevare natur!

 

MDG fikk gjennomslag for uteservering på Torgallmenningen!

MDG fremmet tidligere i år forslag om å tillate uteservering på Torgallmenningen for å gi mer liv til byens storstue. Bystyret behandlet onsdag en sak om å oppheve alkoholfrie soner som i Neumannsgate, og MDG fremmet forslag om å tillate uteservering også på Torgallmenningen sommeren 2023, med krav for estetisk uttrykk. Sammen med Høyre og Folkets parti fikk vi flertall for forslaget, og det betyr at man for første gang i sommer kan nyte både eplemost og øl i bykjernen!

 

MDGs Mona Høgli sa uttalte følgende da hun la frem forslaget i bystyret:

“MDG ønsker å skape mer sosialt liv på Torgallmenningen, det er relevant i en sak der tema er om det er greit at det er ulike regler for ulike gater. Det er alltid fascinerende å besøke byer rundt om i Europa og finne de store torgene, piazzaene, og sette seg ned for å observere folkelivet. 

Det bør også være mulig på Torgallmenningen! Det kan være forstemmende å vandre over Torgalmenningen en sein sommerkveld, der er det flatfyll og forsøpling. Med uteserveringer kan det være forebyggende, oppdragende, her blir alle sett og lagt merke til som ikke opptrer på en akseptabel måte.”

 

Du kan lese mer om vedtaket her.

 

MDG vil ha 1000 flere gatetrær innen 2027!

Bystyret behandlet også Beplantningsplanen for Bergen sentrum, som legger opp til en ambisiøs plan for å få flere trær i byen. I tillegg foreslo MDG å la ungdommen få sommerjobber for å plante trær i byen, men vi fikk dessverre ikke flertall for dette. I tillegg vil vi jobbe for å få flere allergi- og pollinatorvennlige planter på plass i byen, og flere frukttrær.

 

«Flere trær i byen gjør ikke bare byen grønnere og bedre for insekter og fugler, trær i byen er også noe som er bra for oss mennesker», sa bystyrerepresentant Anna Milford fra talerstolen.

 

Gjennomslag for universell utforming i bystyret

Dagens bystyresal i Gamle Rådhus er ikke tilgjengelig eller inkluderende utformet for personer med funksjonsvariasjoner. Selve bygget er vanskelig å bruke for personer i rullestol, og har dessuten ikke tilpasset HC-toalett, og det mangler også teleslynge for hørselshemmede, og tilpassede lokaler for småbarnsforeldre, gravide og ammende. Derfor foreslo MDG at bystyret nå skal bli universelt utformet, og fikk gjennomslag det! Dette er vedtaket bystyret fattet:

 

“Bystyret ber om at Gamle Rådhus og bystyresalen blir universelt utformet, slik at fremtidens folkevalgte i Bergen kommune kan være mennesker med alle former, fasonger og funksjonsvariasjoner. Bystyret understreker at dagens utforming av bystyresalen er ekskluderende for mennesker i rullestol, foreldre med små barn, syns- og hørselshemmede, gravide, ammende, eldre, mennesker med mobilitetsutfordringer og andre personer med funksjonsvariasjoner. Mangelen på universell utforming gjør også de politiske prosessene i kommunen mindre tilgjengelig for tilhørere og publikum som ønsker tilgang til galleriet.”

 

MDGs forslag om å flytte bystyrets møter frem til dette skjer, fikk dessverre ikke flertall. Det kan bli problematisk når et nytt bystyre samles til høsten, og vi håper at utbedringene av bygget skjer snarest.

 

Fungerende gruppeleder i MDG Christine Ødegaard sa at «Vi ønsker å ha et inkluderende bystyre, som legger til rette for at alle som ønsker å være deltaker i lokalpolitikken i byen vår kan føle seg inkludert og velkommen.»

 

16 representantforslag fra MDG for en grønnere by!

MDG fremmet før jul en rekke representantforslag for å gjøre Bergen enda grønnere. 16 av disse forslagene kom til bystyrets behandling 3. mai. Dette er forslagene fra MDG som bystyret behandlet:

 

  • Frednings- og bevaringsområder for hummer i Bergen Kommune
  • Samordning av tjenester innenfor rus og psykisk helse
  • Styrking av praktisk-estetiske fag
  • Flere gågater i helgene i Bergen sentrum
  • Gatetun på Laksevåg
  • Mer vegetarmat i kommunen
  • Endring i parkeringspolitikken i Bergen kommune
  • En mer strategisk tomtepolitikk
  • Bedre bruk av underutnyttede matressurser
  • Parsellhager/urbant landbruk på Bygarasjen
  • Erstatte engangsgriller med gjenbruksgriller
  • Gjøre Bergen til en bedre by for forfulgte kunstnere
  • Internasjonal og bærekraftig mathall i Bergen
  • Opprettelse av flerkulturelt råd i Bergen kommune
  • Innføre Tromsø-modellen i Bergen for å redde fastlegeordningen
  • Rullering av kommuneplanens samfunnsdel

 

MDG fikk flertall for en rekke viktige forslag! Vi er likevel skuffet over bystyrets manglende vilje til å vedta og gjennomføre viktig politikk for byen vår – særlig på områder som gjelder klima, miljø og natur. Vi grønner på og kjemper videre for en mer klimavennlig, inkluderende og levende by!

 

Her kan du lese om alle sakene som bystyret behandlet 3. mai.

 

Har du spørsmål til hva MDG gjør i bystyret? Ta gjerne kontakt med bystyregruppen på bystyregruppen@bergenmdg.no!