Fotocredit:

Bybanen kommer til Åsane!

Skillingsbollestemning i bystyret – Bybanen skal nordover!

6. juni 2023

Naturkrise, gratis kollektivtransport og Bybanen – her kan du lese om sakene bystyret behandlet 31. mai.

 

Snikcruisifisering av sentrum

Det kom frem i en sak i BA at byrådet og havnen planlegger å utvide cruisekaien på Bontelabo. Det vil ikke MDG ha noe av, vi ønsker heller å fjerne cruiseskipene til fordel for å bygge boliger, og åpne opp for mer park, badeplasser og folkeliv langs kaiområdene i sentrum. Derfor stilte gruppeleder Thor Haakon Bakke spørsmål til byrådet om hvorfor dette ikke er blitt forankret i bystyret før de setter i gang med planene.

 

MDG foreslo moratorium mot skogsbilveier

I Bergen har det i lang tid foregått ulovlig massedumping av avfall, og en praksis med å tillate overdimensjonerte miljø- og naturskadelige skogsbilveier. Disse har kommet på plass uten tilstrekkelig utredning. Derfor foreslo MDG et moratorium, et midlertidig forbud, mot slike skogsbilveier frem til lovlighet og miljømessige konsekvenser av tidligere praksis er avklart og politisk forankret. Det fikk vi dessverre ikke flertall for.

 

MDG foreslo at Bergen erklærer naturkrise

Vi skal håndtere to kriser samtidig: klimakrisen og naturkrisen. I 2019 erklærte Bergen kommune klimakrise, etter forslag fra MDG. Nå haster det å sette opp farten på tiltakene som skal stoppe nedbyggingen av natur i Bergen, derfor foreslo MDG at Bergen erklærer naturkrise. Gruppeleder Thor Haakon Bakke sa følgende fra talerstolen i debatten:

 

“Når Norge sammen med 196 andre land har sagt at vi skal verne 30% av naturen vår innen 2030 og ståa i Bergen er at 0,75% av naturen er vernet, så trengs det grep. Det er ikke MDG politikk på steroider, dette er både klokt og fornuftig av hensyn til klimarisiko og klimatilpasning, men det er også god solidarisk politikk for fremtidens generasjoner.”

 

Bystyret støttet dessverre ikke forslaget om å erklære naturkrise.

 

Bybanen kommer til Åsane!

Endelig fikk bystyret reguleringsplanen for Bybanen til Åsane til behandling, en plan som skal sørge for at Bergen kutter utslipp, tar vare på naturen, og utvikler gode boområder langs skinnesporene. MDG er glade for at reguleringsplanen fikk flertall, og vi gleder oss til å følge planprosessen videre.

 

“Og nå er det Åsane sin tur. Til glede for oss alle, ikke bare de som bor i Åsane. Bybanen betyr mindre kø og kaos i sentrum, mindre utslipp og støy, bedre plass for myke trafikanter og for de av oss som må bruke bilen. Bybanen er en gavepakke til oss alle” sa bystyrerepresentant Mona Høgli i debatten.

 

Etter vedtaket gikk gjennom delte gruppeleder Thor Haakon Bakke ut hjemmebakte skillingsboller til hele bystyret, fordi dette er skikkelig skillingsbollestemning (les: ekstremt god stemning)!

 

 

Evaluering av bomstasjoner i Bergen

MDG fremmet sammen med SV og Rødt et forslag om å legge frem en sak om evalueringsrapporten om bomstasjonene, som sier at de utplasserte bomstasjonene har oppnådd høy grad av måloppnåelse og det er identifisert få utilsiktede ulemper. MDG mener at det er viktig at byrådet jobber for at bomstasjonene oppnår aksept og støtte i befolkningen. Derfor er vi glad for at vi fikk flertall for at det skal informeres bedre til innbyggerne om hvor vellykket bomstasjonene i Bergen har vært.

 

Gratis transport til fritidsaktiviteter for barn og unge

Vi vet alle hvor viktige fritidsaktiviteter er for barna. Det gir mestring, fellesskap og mening i hverdagen. Men for familier med dårlig råd kan det være vanskelig å delta hvis man er avhengig av transport. 55% av barn som deltar på fritidsaktiviteter i Bergen er enten avhengig av å bruke buss eller bli kjørt, noe som viser at for mange er det nødvendig med penger til transport for å kunne delta. Barn fra lavinntektsfamilier er i større grad avhengig av å bruke kollektivtilbudet, fordi husholdninger med de laveste inntektene i mindre grad eier egen bil.

 

Derfor foreslo MDG å gjøre kollektivtransport til fritidsaktiviteter helt gratis for alle barn og unge. Vi fikk heldigvis gjennomslag for et forslag sammen med Høyre om å gjøre transporten gratis for barn i lavinntektsfamilier!

 

Har du spørsmål om sakene til bystyret eller andre spørsmål til bystyregruppen? Ta kontakt med oss på bystyregruppen@bergenmdg.no